fredag 26. desember 2008

Gestaltteoretiske funderinger: Gammel eller ung?


Ser du en gammel eller ung dame her? Hva du ser er et resultat av hvordan vi persiperer figur/grunn i bilder.

Gestalt er et tysk ord og kan oversettes til meningsfull helhet. Gestaltteori ble utviklet av Fritz Perls (1992) og bygger på eksistensialistisk tankegods. Gestaltteorien bygger på persepsjonspsykologiske forklaringer på hvordan vi sanser og deretter struktrerer og organiserer visuelle sanseinntrykk. Gestaltpsykologene har funnet at hvert individ har en iboende trang til å skape helheter. Hvis helheten er ufullstendig, vil individet søke å skape mening av de delene som er.

I organiseringen av sanseinntrykk velger vi ut de inntrykkene som er interessante for oss. Det vi velger ut, kalles i gestaltteorien for figur, mens resten danner bakgrunn, i gestalt kalt grunn. Alle sanseinntrykk konstrueres på bakgrunn av kunnskap og forventninger, samtidig som alle objekter påvirkes av sammenhengen det settes inn. Selv om noe i utgangspunktet ikke ser ut som noe vi gjenkjenner, vil hjernen vår søke etter sammenhenger og lete etter et gjenkjenbart mønster.

Kunnskaper om dette kan være av betydning for hvordan vi forstår kommunikasjons-, informasjons- og læringsprosesser. Det dreier seg om hvordan man visuelt ordner stoff slik at hjernen lettere oppfatter sammenhenger og helheter, for eksempel. For nettsidas del handler det om dessuten om menneskelig heuristikk; altså det å skape handlingsmønstre på web ut fra et brukerperspektiv.

Ingen kommentarer: