fredag 26. desember 2008

Persepsjonsprinsipper


Gestalt-teori handler med andre ord om hvordan vi ser deler i en sammenheng og setter det mentalt sammen til en helhet. Det finnes en rekke grunnprinsipper eller "lover for persepsjon" som styrer den menneskelige oppfattelse og forståelse. Grunnprinsipper basert på gestalt-teori er at vi i gjenkjenningsøyeblikket sorterer informasjon i forhold til:
-Gruppering / Nærhet
-Likhet i form/farge
-Lukkethet/Mental komplettering
-Kontinuitet-Symmetri
Vi konstruerer bilder og forståelser ut fra det vi ”ser” og ut fra den kunnskapen vi allerede har.
Forståelsen dannes ut fra forventninger vi har basert på tidligere kunnskap, og ting ses alltid i sammenheng. Vi vil derfor alltid forsøke å forstå tvetydige symboler ved å se på den sammenhengen symbolet står i. Vi grupperer også etter hvor nær elementer står hverandre visuelt, og ser etter likheter i form og farge. Dersom en bit av bildet mangler, kompletterer hjernen vår det som mangler.
Konklusjon:
Informasjon må presenteres på en slik måte at den kan oppfattes. Det betyr at vi ved design av websider må være bevisst følgende:

-Proporsjon
-Størrelse
-Retning
-Farge
-Tekstur
-Grid (rutenett)
Alt skal sammen utgjøre en visuell komposisjon, samtidig som det tekstlige innholdet skal være tilgjengelig også verbalspråklig. Her kommer retorikken inn som hjelpemiddel og analyseverktøy.

Ingen kommentarer: