lørdag 27. desember 2008

To ansikter eller et beger?

Ser du på det hvite, eller ser du på det svarte? Ser du drikkebegeret eller to ansikter? Dette bildet er et eksempel på persepsjon av figur/grunn hentet fra gestaltteorien.

En grunnleggende ide i gestaltteori er at hvert menneske selv er ansvarlig for sine valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir. Gestaltterapien har utviklet metoder for å bevisstgjøre mennesker på egne følelser, reaksjoner og handlinger slik at de tydeligere kan erkjenne og se seg selv og sine valg.

Nå dreier ikke design seg om terapi, selvsagt, men i design av slike multimodale tekster som er sammensatt av en rekke ergodiske stier og hypertekster, samt ulike skriftlig-verbale, auditive og visuelle presentasjoner, så dreier det seg også om reaksjoner og handlingsvalg som disse elementene gir hos den som leser tekstene. Slike presentasjoner gir mulighet for utvikling av handlingsmønstre.

Poenget her er vel at design i seg selv setter grenser og gir en type kontekst; og at når man designer læringsressurser på web, så bør man reflektere over hva slags handlingsvalg man gir brukeren.

Ingen kommentarer: