lørdag 1. november 2008

Sangboka i Norge

Den eldste nedskrevne sangen i Norden er funnet i Codex Runicus, et manuskript fra ca år 1300. Manuskriptet er håndskrevet og inneholder tidlige danske lovtekster, blant annet en av de eldst bevarte avskriftene av den Skånske lov. Helt på slutten av dette manuskriptet finner man en sang som er kopiert ned i runeskrift. Her er også melodien tegnet inn. Teksten lød: ”Drømde mik en drøm i nat, um silki ok ærlik pæl”. Betydningen av ordene «ærlik pæl» har vært omdiskutert, fra det å drømme om en slags pelsjakke til det at det var en drøm om rettferdighet og rikdom for alle. Melodien ble skrevet med samme hånskrift som på lovteksten på de forrige åtte sidene av manuskriptet. Hvorfor sangen står skrevet bakerst i lovteksten, vet man ikke. Kanskje var det slik at det bare var rike som hadde perler, pels og silke, og at drømmen i et diskursanalytisk perspektiv handlet om rettferd og likhet for alle? Da ville den kanskje passe inn som sammenheng til lovteksten?

Man vet i alle fall at vikingene sang, blant annet ut fra beskrivelser i gamle historiske tekster, og trolig ble noen av sangene også risset i runer på tre eller i stein av skrivekyndige. Det vanligste var nok at sangene ble muntlig tradert og overlevert innenfor folkemusikktradisjonen. Noen tidlige sanger er likevel bevart, som for eksempel St. Magnus hymnen ”Nobilis, humilis” fra slutten av 1200-tallet. Dette er en tostemt sang som beveger seg i parallelle terser. Sangformen kalles for ”gymel”, eller tvillingsang.

Sangbøker som sådan kom trolig først til Norge med innføringen av kristendommen. Mulighetene for dette kom ved hjelp av boktrykker - og notetrykkerkunsten, da det ble mulig å mangfoldiggjøre tekstene på en enklere måte enn tidligere. Det var salmesangen som var drivkraften til å lage de tidligste sangbøkene; og salmeboka var ofte den eneste boka en kunne finne utover i bygdene. Kirken hadde et religiøst oppdrageransvar, og det var behov for å bruke musikk og sang i opplæringsøyemed. Fra midten av 17oo-tallet ble sang også et emne i opplæringen i skolen, og det var salmesangen som dominerte i skolene til langt opp på 1800-tallet (Jørgensen 1982).

2 kommentarer:

Ida WH sa...

Javisst, "Drømde mik ..." har jeg på en cd jeg fikk en gang, si fra hvis du vil ha den.

Siri Randem sa...

Ja, takk sier ole brumm..

kan brenne den på cd?